Colectarea, reciclarea şi tratarea deşeurilor reprezintă o prioritate şi se regăseşte şi în angajamentele asumate de România faţă de Uniunea Europeană. Legea 27 din 2007 este actul normativ care obligă românii să sorteze deşeurile. Problema este că, deocamdată, nu a fost pus la punct sistemul de colectare selectivă pe întreg teritoriul ţării. Toate autorităţile publice locale au obligaţia să infiinţeze, un sistem de colectare a deşeurilor sortate unde populaţia să poată depozita deşeurile menajere.
Ultimele statistici oficiale, arată căîn România au fost generate circa 363.315.000 de tone de deşeuri, din care 99,4% reprezintădeşeurinepericuloase şi 0,6% deşeuri periculoase. Cele mai mari cantităţi provin din industria extractivă – 94,9%, urmată de industria prelucratoare. Cel mai mare impact asupra populaţieiîl au deşeurile municipale care reprezintă anual aproximativ 380 de kilograme pe cap de locuitor.
Statele membre U.E. trebuie să ajungă la minim 55% reciclare în 2012, cu cateva excepţii: Letonia are cea mai importantă derogare, pânăîn anul 2015, Polonia şi Bulgaria – pânăîn 2014 iar Româniaşi Malta – pânăîn 2013.
Potrivit legislaţiei europene, România trebuie să recicleze 55% din deşeurile de ambalaje generate în anul 2013.
Potrivit unui studiu de piaţă 65% dintre români ar fi dispuşi să consume mai puţinăhârtie sau să refolosească pungile din plastic, mai puţiniînsâ ar planta copaci sau arbuşti, iar proporţia celor care ar strânge hartie pentru reciclare este, practic, zero.
Etapa 2007 – 2017 este perioada în care extinderea colectării selective trebuie să se realizeze la nivel naţional, iar în intervalul 2017 – 2022 se va realiza implementarea colectării selective în zone mai dificile, cum ar fi mediul rural dispersat şi zonele montane.