OLIVA VERDE vizează atingerea unor obiective pe termen lung atât in ceea ce privește protecția mediului cât și al unei activități economice de durată.

Metode legate de

Managementul Deseurilor

www.olivaverde.ro

Groapa de gunoi – este cea mai intalnita metoda de a depozita deseurile si consta in ingroparea acestora in pamant. O groapa de gunoi bine proiectata poate sa constituie uneori o solutie viabila din punct de vedere al impactului asupra mediului inconjurator. Insa problemele generate de o groapa de gunoi prost proiectata constau in atragerea rozatoarelor precum soareci si sobolani, generarea de lichid sau de gaz metan (gaz cu efect de sera) care distrug vegetatia de la suprafata si emit mirosuri neplacute, ceea ce la noi in tara se intampla aproape tot timpul. Gropile de gunoi bine puse la punct sunt tapetate pentru a preveni scurgerile de gunoi si lichid, acoperite pentru a nu atrage rozatoare si au mecanisme de ardere sau transformare in electricitate a gazului metan emanat.

Incinerare – este o metoda de distrugere a deseurilor care presupune arderea acestora. Incinerarea este folosita pentru a distruge deseurile solide, lichide, gazoase si unele deseuri radioactive. Incinerarea este o metoda controversata de a scapa de deseuri, deoarece genereaza CO2 si alte gaze poluante. Metode de incinerare mai eficiente folosesc deseurile pentru incalzirea furnalelor, fierberea apei in vederea generarii de abur sau electricitate.

Reciclare – este procesul prin care se recupereaza o parte din materia folositoare din deseuri. Printre metodele de reciclare se numara extragerea si reprocesarea materiilor prime din deseuri sau transformarea in electricitate prin ardere ce incalzeste apa ce se transforma in abur si efectueaza lucru mecanic.