OLIVA VERDE vizează atingerea unor obiective pe termen lung atât in ceea ce privește protecția mediului cât și al unei activități economice de durată.

Ce este reciclarea?

www.olivaverde.ro

“Operatiunea de reprelucrare intr-un proces de productie a deseurilor pentru scopul original sau pentru alte scopuri.” (definitia reciclarii conform OUG Nr. 78/2000 privind regimul deseurilor)

Procesul de reciclare se refera la refolosirea materialelor si produselor vechi pentru crearea unora noi, fara a apela la materii prime noi. In acest mod se reduce consumul de energie necesar extragerii materiilor prime, respectiv distrugerii deseurilor. Reciclarea ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Surse ale materialelor reciclabile sunt atat gospodariile particulare cat si industriile. Ele includ sticla, hartia, aluminiul, asfaltul, fierul, textilele si plasticul. Pentru a creste eficienta procesului de reciclare, aceste materiale trebuie sortate si separate pe tipuri de produse.

Sortarea lor se poate efectua direct de catre producator sau la centrele de colectare. Colectarea deseurilor se poate face in doua moduri: fie firma care le proceseaza le ia direct de la producator (care, in prealabil, le-a pregatit in pungi sau saci, pe categorii), fie producatorul le duce prin mijloace proprii la centrul de colectare.

Reciclarea nu include refolosirea materialelor care isi pastreaza forma initiala pentru alte scopuri decat cele initiale.